This site has moved!

You should be automatically redirected in 6 seconds. If not, visit
and update your bookmarks.

We have moved here

We have moved here.

Frequently asked interview questions - VIII

Eigth in the series of frequently asked interview questions

Question: 71. How would you react if I told you that your interview, so far, was TERRIBLE?
Answer: Never panic if you hear this question as the interviewer is just asking and not saying that it is terrible. He just tries to figure it out the way to react to criticism. No need to angry or show any kind of rigid attitude rather listen the question and response it calmly.

Question: 72. How did you handle challenges?
Answer: Point out a specific situation in which you do some extra thing to find out a solution for the problem. Even you can mention a situation in which you have to complete the task within a deadline and how you manage to submit the entire project before schedule.

Question: 73. What were your expectations for the job?
Answer: Interviewer wants to find out what you expected from your previous job and to what extent they met your expectation. Discuss honestly whether the position really workout for you or not but don't rely more on negative aspect. Also mention if you have gone through certain kind of training for improving yourself according to the job. Always focus on the job and not the company, co-workers or your supervisor.

Question: 74. What motivates you?
Answer: The interviewer is just trying to figure it out the key to your being successful in this particular kind of job. Here you should focus on your interest and what you liked most about this job. You may mention that new challenges while handling new projects and a thirst to learn something new motivate you to give your hundred percent to your job for both personal satisfaction as well as for the point of view of organization.

Question: 75. What was most / least rewarding?
Answer: This is one of the tricky question through which interviewer wants to find out things that you give prominence. The most important thing that do mention any responsibilities in the list of least rewarding that are going to be a part of this job. Always focus on things that are most rewarding and give prominence to positive value regardless of the question.

Question: 76. You would have admired someone for his or her work, what made you make him your role model?
Answer: This does not hold that much importance as far as interviewee is concerned but one can answer it in three different ways:
1st - I have no role model though there are several people that mostly admires for their work which they do with complete dedication.
2nd - Point out a list of very prominent personality and explain their positive values that makes you consider as your role model.
3rd - Even you can include any one of your close as your role model with explanation of his personality.

Question: 77. What sorts of decisions are most difficult for you?
Answer: The interviewer wants to find out whether you are hesitant or inclusive over important issues or not. One of the best answers can be that you are hesitant over an issue in which you have less knowledge. So trying to find out the best of information about the topic before coming into any final conclusion.

However, your answer should not reflect any weakness and try to point out any situation in which you have to make a decision without sufficient information. Also include in your answer that whenever you have to take a quick decision, you usually bank on your experience.

Question: 78. Tell us about a time when you had a personality clash with your co-worker or boss?
Answer: The main intention of the interviewer is to find out how comfortable you are in getting along with others or not. Also the interviewer tries to find out what kind of co-workers or boss you want to work with. While answering this question is a little diplomatic and try to evade the question with a soft answer.
Example: I have never face such situation and easily gotten along well with everyone I worked with.
If you have come across such situation, then fell free to talk about the arrogant boss or irresponsible co-workers you have had to deal with.
One can answer this question by distinguishing personality clash and clash of values but focus should be on work ethics. Talk about how your boss forced to do something unethical or how the irresponsibility of co-workers led to a conflict.

Question: 79. What qualities are essential to work in a team?
Answer: It depends on the position one is applying for, if job requires working long hour alone, and then you can say that you love to work alone. But if you have to work with others then no need to say that you are uncomfortable with people. The most important thing is to get along with others in the workplace while working on team project.

Question: 80. How would you handle rejection?
Answer: While answering this question one should not take it personally or get dejected. You should consider it as a part of job profile and take something positive out of it.


Nagarro S/W pvt Ltd. Gurgaon
Url :

Brand Value -Nill

Career growth and onsite opportunities? Growth as far as package is concerned on an average its very good. You can expect a good hike after every six months but onsite opportunities are very less and for short term.

How is work environment and how efficient is the communication b/w teams or department? In terms of Work environment this is not a good place. Company can fire if you are not up to their standards or there is shortage of projects. Also in terms of communication that is not very good place.

Work pressure/Work - life balance. On an average workload is too much, that's why they are offering hefty packages. A one-year experience guy can be designated as Senior Software Engineer and on an average after two & half years of experience there is big chances that you can be termed as Associate Team Lead.

Satisfaction with salary and quality of work. Salary and quality of work is above industry level again it depends on personal satiation level

What type of work they do: Product development, Services etc. Or if mix of these then what at percent? Major work they have is product development.

Job security. This is the first company where I have seen this type of hire and fire policy. If you are not up to their mark you can be fired any time, also here personal relations are more important for growth, a good relations with HR department can bring you many rewards. This is first company where I have seen a HR can make your life like a hell.

Some positives and negatives of the company.
Positive: Work Standard (because it's a pure product development so u can expect good work), Package
Negative: Job Security, Personal Relations, No Transparency in the system, Work Environment

Do you recommend your company to others? Yes or No and Why? No, as I have already mentioned after working here for one or two years you can not work anywhere else (On three year experience you will become Associate Team Lead and no company can take you on this designation), work environment is also not good, but still if you want hefty packages you are welcome to Nagarro.

Frequently asked interview questions - VII

Seventh in the series of frequently asked interview questions

Question: 61. If you were hiring a person for this job, what would you look for?
Answer: Just give a common answer with characteristics like hardworking, innovative, problem solving skill and above all a team player.

Question: 62. What has disappointed you about a job?
Answer: Don’t be specific about any negative aspect rather relate it with your ability and company’s performance. You can also mention areas like less challenge, lesser growth rate that decreases individual responsibility etc.

Question: 63. Tell me about a problem you had with a supervisor?
Answer: It’s a question to test you whether you speak anything wrong of the boss. If you point out anything, it may drag you into trouble as far interview is concerned. So be positive and say that there was not such thing between my supervisor and me.

Question: 64. Tell me about a time when you helped resolve a dispute?
Answer: While answering this question, choose any specific incident and focus on the steps you have taken in solving rather than the main problem.

Question: 65. Do you have a sense of humor or do you take yourself too seriously?
Answer: Laughter lightens heart and is necessary for making a tension free atmosphere. As professional life is full of pressure and success depends on how you handle pressure, humor or laughter is essential and so I also enjoy these moments.

Question: 66. Are you willing to learn, no matter how difficult it is?
Answer: No point to say 'no' and explain that you are here to learn new things while working and so ready to learn new things to develops my skills and that also proofs beneficiary for the organization.

Question: 67. What challenges do you think you'll face in this job?
Answer: Describe the kinds of challenges you came across in your previous company and how you successfully tackled them. Explain that you are ready to face it or any other kinds of challenges, which you will try to solve with dedication, hard work and also by the cooperation of your colleagues.

Question: 68. What were your responsibilities in the previous job?
Answer: Be specific about your previous position and describe your responsibilities in detail. But the most important thing is to relate them with the current one. This shows that you have the necessary qualification for the current job.

Question: 69. What was the biggest accomplishment in this position?
Answer: Your answer should be directly related to your job you are looking for. So look out your job profile and find out something positive that you have achieved during your previous job. For example: You were working on a project that you had to submit in time but due to plenty of work, it was difficult. Explain how you adjusted the workload and time to finish the project in the due date.

Question: 70. What interests you about this job?
Answer: To answer this question you have to compare the required qualification for the job with your skills and experience. You can also discuss how you are responsible for this kind job in the near past and so you are keen to develop your expertise in this field. Again, you can also discuss your interest in relation to your academics, experience and problem-solving attitude. All these can convey the interviewer that you have the necessary qualification.

Placement Statistics IIT Kharagpur

The following chart shows placement statistics for different courses in IIT Kharagpur, namely,
Dual MT.

The placement statistics for last year would be much better as placement situation has improved in colleges everywhere owing to increased demand from IT sector.
One more fact, which deserves mention, is some master’s courses are dual degree (admission through JEE), and for some M.Sc courses there are separate entrance exams (JAM). It would be unfair to compare the placement of M.Sc guys with B.Tech, as candidates will have different backgrounds. JEE rank definitely gives edge as far as some (read good paymasters) companies are concerned.